”Täällä otetaan telojen tekeminen tosissaan” – Urpo Versta on Finbow-legenda 40 vuoden kokemuksella

Finbow’n tarinaa ei voi kirjoittaa puhumatta Urpo ”Upi” Verstasta – suomalaisen paperintekohistorian merkkimiehestä. Hän on nähnyt yrityksen matkan alkuhämäristä monen mutkan kautta nykyiseen kukoistukseen.

”Tuure Uusitalo perusti Finbow’n vuonna 1985 vastaamaan kotimaisten paperi- ja selluvalmistajien huoltotarpeisiin. Aluksi Tuure huolsi ja toi maahan italialaisia teloja, kunnes ryhtyi valmistamaan niitä itse. Ensimmäiset omat telat olivatkin hyvin italialaistyylisiä”, Versta muistelee.

Urpon ja Finbow’n yhteinen matka alkoi 1990-luvun taitteessa, kun teollisuuden moniosaaja tuli konsultoimaan Tuurea muun muassa työmenetelmien ja tuotannon järjestämisen suhteen. Yhteys syntyi yhteisen keilailuseuran kautta.

Finbow otti jättiharppauksen vuonna 1995, kun se pääsi toimittamaan 32 suurta telaa Kirkniemen uuteen paperikoneeseen. Iso kauppa vaati tuotannon kasvattamista sekä sijoituksia esimerkiksi oman omaan koneistamoon.

”Kirkniemen telat olivat meille näytön paikka, jossa onnistuimme hienosti. Silloin luotiin käytäntöjä ja suunnitteluratkaisuja, joiden ansiosta Finbow-telat tunnetaan yhä laadustaan ja pitkästä käyttöiästään. Eräskin Kirkniemen tela oli käytössä yhtäjaksoisesti ilman huoltoa 13 vuotta.”

Parhaat ratkaisut kokeilun kautta

Kirkniemen hankkeen yhteydessä Valmet ryhtyi Finbow’n enemmistöomistajaksi, ja Urposta tuli pysyvä osa tiimiä tuotantopäällikön ominaisuudessa. Samalla Urpon verrattomat seuramiehen taidot nousivat arvoonsa, kun hän ryhtyi hoitamaan yrityksen asiakassuhteita ympäri maailman.

”Olimme vahvasti mukana paperiteollisuuden kehittämisessä. Paperialan ihmiset tapasivat tilaisuuksissa, joissa kunnossapitoon liittyviä asioita ja ongelmia ratkottiin yhdessä. Niissä oli laajasti mukana paperi- ja kartonkivalmistajien edustajia, asiat koettiin yhteisiksi.”

Toiminnan kasvaessa telojen valmistusmenetelmät kehittyivät jokaisen uuden projektin myötä. Finbow’n tela-ammattilaiset löysivät Urpon johdolla parhaat ratkaisut esimerkiksi laakerointiin ja rasvaukseen sinnikkään kokeilun kautta. Samalla Urpo Versta eteni yrityksen toimitusjohtajaksi.

”Valmet toi taloon vahvaa tuotekehitysosaamista. Heidän kanssaan telojen parantamisesta tuli järjestelmällistä, ja uusina ominaisuuksina teloihin tuotiin esimerkiksi keraamilaakerit ja kosteudenpoistojärjestelmä.”

Lopulta Finbow’n osaomistajaksi ryhtyneen Verstan omiin patentteihin kuuluu muun muassa edelleen käytössä oleva lukkokannake, joka auttaa hallitsemaan kriittisiä taajuuksia säätämällä laakerointiväliä.

Parasta ovat olleet ihmiset

Alkujaan lentokonesähköteknikoksi kouluttautuneen Urpo Verstan matka levitystelojen maailmassa on kestänyt liki 40 vuotta. Hänen viimeisin työnimikkeensä oli senior advisor, kun Logistic TKT Systems osti Finbow’n liiketoiminnan vuonna 2016. Versta jäi pois Finbow’n päivittäistoiminnasta vuonna 2020.

”Parasta tässä työssä ovat olleet ihmiset – niin asiakkaat kuin talon oma huipputiimi. Olemme alusta asti toimineet todella lähellä asiakasta ja telojen loppukäyttäjiä. Samalla olen päässyt kiertämään maailmaa ja ratkaisemaan ongelmia maailman suurimmissa sellu- ja paperitehtaissa. Ne olivat tosin sellaisia reissuja, että nähtävyydet jäivät kiireessä näkemättä”, Versta kertoo nauraen.

Vaihtuvuus Finbow’n tuotannossa on ollut äärimmäisen pientä, ja talossa on edelleen nippu rautaisia tekijöitä, jotka ovat olleet mukana yrityksen alkuhämärästä saakka.

”Finbow ottaa telojen tekemisen tosissaan. Markkinoilla ei ole toista yritystä, joka olisi näin pitkälle erikoistunut, tai jolla olisi vastaava vuosikymmenien tietotaito.”

Terästela pitää pintansa

Kaiken nähnyt Versta uskoo Finbow’n pysyttelevän jatkossakin levitystelojen aallonharjalla. Ylivertainen teräsrakenne sekä oivaltavat teknologiat, kuten päätytiivisteiden automaattivoitelu ja etäluentaominaisuudet, ovat osoituksia sitoutumisesta jatkuvaan kehitykseen.

”Vuosien varrella on riittänyt kilpailijoita, jotka ovat povanneet terästelojen loppua. Terästela on kuitenkin pitänyt pintansa hauraita komposiittiteloja ja vaikeahuoltoisia kumiteloja vastaan. Levitystela on tuotteena sellainen, että niin kauan kuin paperia ja kartonkia tehdään, niin levitystä tarvitaan. Eikä siihen ole toista yhtä hyvää ratkaisua”, Versta summaa.

Haluatko kuulla, miten Finbow-telat voisivat tuoda kustannustehokkuutta tuotantoosi? Ota rohkeasti yhteyttä!